Na kółku chemicznym, prowadzonym przez dr Iwonę Rypińską uczniowie robili wiele doświadczeń, nabierając wprawy w poruszaniu się w laboratorium. W tym rok szkolnym uczestnicy zajęć wykonywali reakcje strąceniowe i badanie wskaźników kwasowo- zasadowych w małej skali, doświadczenia z fluorescencją rywanolu, rodaminy b i fluoresceiny, slime - chemiczny glut z boraksu i kleju. Opracowano tematy z zakresu „Chemia w kuchni”: ,,Jabłko sama słodycz'' - wykrywanie glukozy w soku jabłkowym (to są te pomarańczowo-zielono-niebieskie probówki) doświadczenie polegało na identyfikacji cukrów i sprawdzaniu właściwości redukcyjnych cukrów; ''Gdzie jest skrobia'' - wykrywanie skrobi w ziemniaku
(doświadczenie z ziemniakami i płynem Lugola) sprawdzaliśmy czy w ziemniaku znajduje się skrobia, dla porównania była próbka skrobi ziemniaczanej;
''Działanie wodą na mieszaninę kwasku cytrynowego i sodę oczyszczoną (wodorowęglan sodu)- wykrywaliśmy zawartość dwutlenku węgla. Zostały przeprowadzane także doświadczenia z reakcjami charakterystycznymi dla białek: reakcja ksantoproteinowa, reakcja biuretowa, wysalanie, żel, zol. A w zlewce, gdzie jest taka granatowa plama była reakcja zegarowa (zegar skrobiowy).
Z klasą 8, podczas lekcji chemii wykonano natomiast musujące kule kąpielowe.
dr Iwona Rypińska